Monday, 7 January 2013

0 pertahankanBenteng-Benteng Iman

Iman memerlukan benteng yang kukuh yang dapat menahannya daripada terlucut daripada diri seseorang. Antara bentengbenteng
penyelamatnya ialah:

Yakin: Yakin terhadap semua rukun- rukun Iman dan Islam.

Ikhlas: Membuat atau meninggalkan sesuatu perkara hanya kerana Allah.

Istiqamah: Menyempurnakan amalan wajib serta meninggikan pangkat dan darjat di sisi 
                     Allah s.w.t.

Beramal Soleh: Melakukan amal soleh sedikit tetapi berkekalan ianya lebih baik dan berkesan daripada banyak tidak istiqamah (berterusan).

Mengawal Iman: Dari gangguan nafsu dan syaitan.

Bertertib: Menjaga adab, kesopanan dan kehalusan lahir dan batin dalam beramal0 comments:

Post a Comment

Langit yang tujuh dan bumi serta sekalian makhluk yang ada padanya, sentiasa mengucap tasbih bagi Allah; dan tiada sesuatupun melainkan bertasbih dengan memujiNya; akan tetapi kamu tidak faham akan tasbih mereka. Sesungguhnya Ia adalah Maha Penyabar, lagi Maha Pengampun. (Al-Israa' 17:44)

aku adalah sepertimana sangkaan hambaku dan aku bersama denganya ketika ia mengingati aku .jika ia ingat kepada aku di dalam hatinya ,aku ingat kepadanya di dalam hati ku .dan jika ia ingat kepada ku di khalayak ramai ,nescaya aku pun ingat kepadanya dalam khalayak ramai yang lebih baik .dan jika ia mendekati kepada ku sejengkal ,aku pun mendekatinya sehasta .dan jika ia mendekati ku sehasta ,nescaya aku mendekatinya sedepa .dan jika ia datang kepada ku berjalan ,maka aku datang kepadanya sambil berlari
(hadis qudsi riwayat syaikhan dan tarmizi dari abu hurairah ra)

"(Iaitu) orang-orang yang beriman dan tenang tenteram hati mereka dengan zikrullah". Ketahuilah dengan "zikrullah" itu, tenang tenteramlah hati manusia.(Ar-Ra'd 13:28)

Oleh itu ingatlah kamu kepadaKu (dengan mematuhi hukum dan undang-undangKu), supaya Aku membalas kamu dengan kebaikan; dan bersyukurlah kamu kepadaKu dan janganlah kamu kufur (akan nikmatKu).(Al-Baqarah 2:152)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular posts

 

mencari kebenaran Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates