Thursday, 17 October 2013

0 ulangan tanpa jemuDaripada  Abu Sufian ya`ni Sahri ibni Harbin RA 

dalam ceritanya yang panjang lebar berhubung dengan kisah Hirqal (Raja Rom). 

Tanya Hirqal, “Apa yang diperintahkan kepada kamu (ya`ni Nabi SAW) ?

” Jawab Abu Sufian : Dia (ya`ni Nabi) berkata 

“Sembahlah Allah Yang Esa dan jangan menyekutukannya (Allah) dengan sesuatu apa pun. Tinggalkan semua ajaran nenek moyang kamu dan dia (Nabi) menyuruh kami bersembahyang, bercakap benar, memelihara diri daripada kemungkaran dan menghubungkan silatul rahim.”

Serta marilah kita bersungguh sungguh mentauhidkan ALLAH SWT 
dengan penuh keikhlasan memperbanyakkan kalimah tauhid di dalam hati
la'illah ha'illallah muhammada rasullallah
dan berdoa agar ALLAH SWT mendatangkan pembangkit akhir zaman (Imam Mahdi) dalam membantu seluruh umat islam menangani apa yang terjadi sekarang agar sama sama dapat mengembalikan kegemilangan islam. Iaitu agama ALLAH  di muka bumi.
in sya allah ...

0 comments:

Post a Comment

Langit yang tujuh dan bumi serta sekalian makhluk yang ada padanya, sentiasa mengucap tasbih bagi Allah; dan tiada sesuatupun melainkan bertasbih dengan memujiNya; akan tetapi kamu tidak faham akan tasbih mereka. Sesungguhnya Ia adalah Maha Penyabar, lagi Maha Pengampun. (Al-Israa' 17:44)

aku adalah sepertimana sangkaan hambaku dan aku bersama denganya ketika ia mengingati aku .jika ia ingat kepada aku di dalam hatinya ,aku ingat kepadanya di dalam hati ku .dan jika ia ingat kepada ku di khalayak ramai ,nescaya aku pun ingat kepadanya dalam khalayak ramai yang lebih baik .dan jika ia mendekati kepada ku sejengkal ,aku pun mendekatinya sehasta .dan jika ia mendekati ku sehasta ,nescaya aku mendekatinya sedepa .dan jika ia datang kepada ku berjalan ,maka aku datang kepadanya sambil berlari
(hadis qudsi riwayat syaikhan dan tarmizi dari abu hurairah ra)

"(Iaitu) orang-orang yang beriman dan tenang tenteram hati mereka dengan zikrullah". Ketahuilah dengan "zikrullah" itu, tenang tenteramlah hati manusia.(Ar-Ra'd 13:28)

Oleh itu ingatlah kamu kepadaKu (dengan mematuhi hukum dan undang-undangKu), supaya Aku membalas kamu dengan kebaikan; dan bersyukurlah kamu kepadaKu dan janganlah kamu kufur (akan nikmatKu).(Al-Baqarah 2:152)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular posts

 

mencari kebenaran Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates