Wednesday 13 June 2012

0 bagaimana nak mendekatinyadekati al quran tapi bagaimana

Agama Islam merupakan agama yang mengajarkan ummatnya agar hidup bahagia di dunia dan akhirat.

“Dan carilah pada apa yang telah dianugerahkan Allah kepadamu (kebahagiaan) negeri akhirat, dan janganlah kamu melupakan bahagianmu dari (keni`matan) duniawi …” 
[Al Qashash:77]

Sayangnya, banyak ummat Islam yang tidak mempelajari sumber ajaran Islam dan mengamalkannya, sehingga timbul berbagai macam bid’ah, aliran sesat, kerosakan akhlak dan lain sebagainya.
Sebagai contoh, kita sering melihat orang yang beragama Islam, tapi dia tidak solat, berjudi, berzina, rasuah, dan sebagainya.


 Ada juga ummat Islam yang terjerumus ke dalam kelompok sesat seperti Inkar Sunnah yang tidak mengakui dan tidak mahu mengikuti sunnah Nabi SAW, atau kelompok yang tidak mengakui Nabi Muhammad SAW sebagai Nabi terakhir dan lain sebagainya. 


Hal ini jelas selain sesat juga menimbulkan kemunduran di kalangan ummat Islam.
Oleh karena itu, ummat Islam perlu mempelajari ajaran Islam berdasarkan sumber yang sahih, bukan dari sumber yang tak jelas agar tidak tersesat. 


Sumber ajaran agama Islam ada 2 


yaitu Al Qur’an dan Hadis/Sunnah.


Apabila Nabi SAW mengatakan bahwa amal tanpa ilmu akan ditolak.
Sebagai contoh bagaimana kita bisa solat dengan benar jika kita tidak mempelajari ilmunya dengan baik ? 
Padahal jika solat kita tidak benar maka neraka tempatnya.

Sabda Rasulullah SAW : "Aku tinggalkan padamu dua perkara, yang tidak akan sesat kamu selama berpegang teguh kepada keduanya, yaitu Kitabullah dan sunnah Nabi-Nya."(HR Ibnu 'Abdilbarri)

Al-Qur'an adalah kumpulan firman-firman ALLAH SWT yang disampaikan kepada Nabi Muhammad SAW, yang isinya dan redaksinya berasal dari ALLAH SWT, dan diperintahkan oleh Nabi SAW untuk ditulis oleh para penulis wahyu. Sedang Hadis atau Sunnah adalah segala perkataan Nabi (juga perbuatan dan izinnya) dalam mendidik ummatnya sesuai dengan bimbingan wahyu dari Allah SWT.


Oleh itu marilah kita kembali mendekatkan diri kepada al quran dan hadis sebagaimana yang ditunjukkan oleh junjungan besar kita Nabi Muhammad SAW 


Bacalah al quran walau satu ayat dan bacalah juga maknanya 
begitu juga dengan hadis 
mesti dihayati bukannya dibaca sepintas lalu 


wallahhualam 


inshaallah ...

0 comments:

Post a Comment

Langit yang tujuh dan bumi serta sekalian makhluk yang ada padanya, sentiasa mengucap tasbih bagi Allah; dan tiada sesuatupun melainkan bertasbih dengan memujiNya; akan tetapi kamu tidak faham akan tasbih mereka. Sesungguhnya Ia adalah Maha Penyabar, lagi Maha Pengampun. (Al-Israa' 17:44)

aku adalah sepertimana sangkaan hambaku dan aku bersama denganya ketika ia mengingati aku .jika ia ingat kepada aku di dalam hatinya ,aku ingat kepadanya di dalam hati ku .dan jika ia ingat kepada ku di khalayak ramai ,nescaya aku pun ingat kepadanya dalam khalayak ramai yang lebih baik .dan jika ia mendekati kepada ku sejengkal ,aku pun mendekatinya sehasta .dan jika ia mendekati ku sehasta ,nescaya aku mendekatinya sedepa .dan jika ia datang kepada ku berjalan ,maka aku datang kepadanya sambil berlari
(hadis qudsi riwayat syaikhan dan tarmizi dari abu hurairah ra)

"(Iaitu) orang-orang yang beriman dan tenang tenteram hati mereka dengan zikrullah". Ketahuilah dengan "zikrullah" itu, tenang tenteramlah hati manusia.(Ar-Ra'd 13:28)

Oleh itu ingatlah kamu kepadaKu (dengan mematuhi hukum dan undang-undangKu), supaya Aku membalas kamu dengan kebaikan; dan bersyukurlah kamu kepadaKu dan janganlah kamu kufur (akan nikmatKu).(Al-Baqarah 2:152)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular posts

 

mencari kebenaran Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates