Sunday, 4 March 2012

0 Kita pasti tidak akan dipersiakan....
Allah SWT telah memerintahkan Nabi Ibrahim A.S meninggalkan isterinya, Siti Hajar serta Ismail di satu lembah gunung-ganang berbatu. Bukan itu sahaja, anak beranak itu dibiarkan sendirian di tengah-tengah padang pasir yang kering kontang.

Bilamana Ibrahim meninggalkan anak dan isterinya itu, Hajar mengekori Ibrahim dari belakang dan bertanya asbab mereka ditinggalkan namun Ibrahim hanya membisu.

Kemudian, bertanya Siti Hajar, "Adakah ini adalah perintah Allah?" 

Nabi Ibrahim A.S pun membenarkan.

Setelah itu, Siti Hajar mengungkap penuh yakin, "Kita pasti tidak akan dipersiakan...."

Pengajaran

1- Allah yang Maha Tahu lebih tahu mana-mana yang terbaik buat hamba-hamba-Nya. Sesungguhnya, setiap ketetapan Allah buat diri kita adalah demi kepentingan kita sendiri/ untuk kebaikan kita. Hanya akal kita yang terbatas untuk memikirkannya.
~Taati perintah Allah; Jauhi larangan-Nya~

2- Yakinlah dengan Allah. Bilamana Allah memerintahkan (sesuatu perkara) kepada kita, pasti ada hikmah di sebaliknya. Sebagai Tuan Punya yang mencipta alam ini, Allah lebih arif dengan segala sesuatu yang berlangsung di atas muka bumi milik-Nya.
~Yakinlah dengan sepenuh-penuh yakin kepada Allah~

3- Hanya kepada Allah kita berharap dan memohon pertolongan. Tatkala berada dalam kebuntuan, carilah Allah. Dia pasti ada untuk menunjuk jalan. 
~ Kepada Engkau kami mengabdikan diri dan kepada Engkau kami memohon pertolongan ~


oleh itu marilah kita perbanyakkan mengingati ALLAH swt di dalam hati setiap masa dengan zikrullah atau solat dan ikhlas dalam setiap amal 
kerana keyakinan kepada ALLAH swt bukanya boleh dibuat buat dan bukanya datang dengan mudah 


wallahhualam 


inshaallah ...

0 comments:

Post a Comment

Langit yang tujuh dan bumi serta sekalian makhluk yang ada padanya, sentiasa mengucap tasbih bagi Allah; dan tiada sesuatupun melainkan bertasbih dengan memujiNya; akan tetapi kamu tidak faham akan tasbih mereka. Sesungguhnya Ia adalah Maha Penyabar, lagi Maha Pengampun. (Al-Israa' 17:44)

aku adalah sepertimana sangkaan hambaku dan aku bersama denganya ketika ia mengingati aku .jika ia ingat kepada aku di dalam hatinya ,aku ingat kepadanya di dalam hati ku .dan jika ia ingat kepada ku di khalayak ramai ,nescaya aku pun ingat kepadanya dalam khalayak ramai yang lebih baik .dan jika ia mendekati kepada ku sejengkal ,aku pun mendekatinya sehasta .dan jika ia mendekati ku sehasta ,nescaya aku mendekatinya sedepa .dan jika ia datang kepada ku berjalan ,maka aku datang kepadanya sambil berlari
(hadis qudsi riwayat syaikhan dan tarmizi dari abu hurairah ra)

"(Iaitu) orang-orang yang beriman dan tenang tenteram hati mereka dengan zikrullah". Ketahuilah dengan "zikrullah" itu, tenang tenteramlah hati manusia.(Ar-Ra'd 13:28)

Oleh itu ingatlah kamu kepadaKu (dengan mematuhi hukum dan undang-undangKu), supaya Aku membalas kamu dengan kebaikan; dan bersyukurlah kamu kepadaKu dan janganlah kamu kufur (akan nikmatKu).(Al-Baqarah 2:152)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular posts

 

mencari kebenaran Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates